Eenvoud

Mooi woord : Eenvoud. Daar hou ik van, van eenvoud. Heb een hekel aan mensen, die gewichtig doen. Jullie kennen dat wel, mensen die interessante woorden gebruiken. Als ik iets schrijf en ik ken voor een bepaalde betekenis twee woorden, bv vilein of boosaardig, dan zal ik het meest eenvoudige woord, in dit geval boosaardig kiezen. Ten eerste is boosaardig pas echt boosaardig en ten tweede is vilein in mijn ogen aanstellerig. Ik zeg niet, dat je het niet kunt gebruiken, maar als iemand vilein zegt, zegt dat volgens mij, dat ie wil laten blijken dat ie een interessant woord kent. De uitzondering is Kees Kooman, want die heeft in mijn boek dat woord gebruikt en dan mag het natuurlijk.

Het is een kunst om de zaken zo eenvoudig mogelijk te brengen. Ik heb dat altijd geprobeerd.Niet dat ik oppervlakkigheid nastreef,want ik heb vroeger ook altijd in m’n columns geprobeerd om de mensen iets mee te geven om over na te denken.

In m’n stukkies heb ik bv regelmatig gepoogd om het ultralopen begrijpelijker te maken en de kloof die bestaat tussen “tot de marathon” en daarboven, dus de “ultra” te verkleinen. Immers, iedereen heeft z’n specialisme, iedereen heeft een bepaalde afstand waarin hij het beste is. Ook dat laatste is volgens mij een eenvoudige waarheid. De kunst is voor ieder persoon om erachter te komen wat die afstand is. En daarom zeg ik altijd: Probeer eens een afstand boven de Marathon! Wie weet bevalt het.

Ooit kwam ik er achter, dat ik nooit meer sneller op de Marathon zou worden. Met dat houterige lichaam vond ik het al heel wat dat ik 2u31 had gered. Ik voelde gewoon, dat er niet meer in zat en begreep, dat er een Schiphol-loop was, nl 61km om de Haarlemmermeer. Daaraan deed ik het jaar na die 2u31 mee en ik voelde me minder kapot na afloop. Hoe dat kan ? Ik kon langzamer lopen, dat was het geheim. Zo eenvoudig is het.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

12 reacties op Eenvoud

  1. Renko Fiks zegt:

    Leuk stukje, Ron. Leuk om te lezen hoe je het begrip “Eenvoud” op papier uiteen zet. Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat je er zelf ook een eenvoudige levenstijl op na houd. Heerlijk. Het leven is soms al ingewikkeld genoeg………

    Groet,
    Renko

  2. p.van.keeken zegt:

    Br Teunisse. jij en eenvoud???? GrP

    • dekoerier414 zegt:

      Ja, zelfs het meest eenvoudige begrijp jij niet. Koning onbenul, alles is te ingewikkeld voor je, alleen in die zorg valt het natuurlijk niet op, want van laag tot hoog sterft t r van de zwakzinnigen.

  3. Die zit Ron, Je kunt iemand ook EENVOUDIG blokkeren op je blog.
    Ik denk dat je niet zit te wachten op iemand die alleen maar negatief commentaar levert.
    De eenvoud houdt ons netjes zegt mijn vader altijd.

    Groetjes, Henk

  4. dekoerier414 zegt:

    Nee Henk tis een grapje, Peter en ik zieken elkaar al 10tallen jaren….alles goed ? grron

  5. peter zegt:

    Vriend, dank je voor de opheldering. Zieken tot gerlijk ingaande pensioen. GrP

  6. dekoerier414 zegt:

    Ik denk niet, dat jij je pensioen haalt met jouw levenswijze, maar ik zal zeker spreken op je uitvaart. Veel mooie woorden kan ik niet bedenken, maar ik fantaseer wel wat.

    • peter zegt:

      die discussie voeren we al jaren. We slikken alle twee pillen om ons gezamenlijk pensioen te halen. Gemeenschappelijke aanleunwoning?? lijkt me wel wat. GrP

  7. dekoerier414 zegt:

    Trouwens wanneer kunnen we jouw filmpje op youtube gaan bewonderen ?

Plaats een reactie